Leren en ontwikkelen

Home/Leren en ontwikkelen

Te druk? Ontdek de bevrijdende werking van intervisie

Brrrr, intervisie... Intervisie. Stiekem vond ik het jarenlang nogal een jeukwoord. Voor mij was het een synoniem voor oeverloos geleuter. Pas sinds ik zo actief ben met timemanagement en werkorganisatie én ik nu in een intervisiegroepje zit dat daadwerkelijk wérkt, ben ik om: intervisie helpt jou (en jouw team) om slimmer te werken.   In [...]

Think big en je komt nergens

Ik ga het écht doen hoor! Herken je dit? Je hebt allerlei goede voornemens, maar stelt ze iedere keer voor je uit. Je wilt écht, écht, écht aan dat ene project beginnen. Die vervelende klus oppakken. Eerder naar huis gaan, zodat je meer tijd kunt doorbrengen met je gezin. Of je digitale mappen opschonen.... ... [...]

Nieuwe gewoontes aanleren? Denk aan de zandpaadjes in je brein!

Heb jij na een vaardigheden cursus wel eens verzucht “Ik snap het nut wel, maar jezelf veranderen doe je niet zo gauw hè …” En voelde je je daarna opgelucht? Waarschijnlijk wel. Deze laatste opmerking geeft jou namelijk een uitvlucht om de dingen te laten zoals zij zijn. Met alle gevolgen van dien, overigens. Maar [...]

Wat peuters ons leren over timemanagement

"Waarom? Ja, maar waarom? Jaja, maar wáárohóóm ?" Onze peuter vraagt mij de hele dag het hemd van het lijf. Ik kom niet zomaar weg met het geven van een kort-door-de-bocht antwoord, nee: hij wil EXACT weten hoe alles in elkaar steekt. Geen aannames, geen vaste denkpatronen, geen ‘dat is gewoon zo’. Ik ondervind aan [...]

VALLEN tijdens het leerproces? Ja doei!

Leren, wat leren we dat al vroeg… Ik moet denken aan een filmpje van een buurtgenoot waarop de eerste stapjes van haar eenjarige zoon te zien zijn. Hij kruipt eerst, trekt zich vervolgens op aan een keukenkastje, verliest zijn balans, krabbelt weer langzaam op, probeert te staan, wiebelt wat, waggelt een paar stapjes en BAM! [...]

Een training is HALEN, maar ook BRENGEN

“Ik heb mij stierlijk verveeld tijdens de training, ik hoorde helemaal niets nieuws. Het was zo saai dat ik de hele middag heb zitten sms-en…” Ik moet even slikken als ik dit van een afdelingsleider hoor. Ik zal de laatste zijn die zal beweren dat je het iedereen naar de zin kunt maken. Maar... stiekem [...]