Druk, druk, druk. Ik zie ze vaak om mij heen: mensen die zuchten en steunen onder de hoge werkdruk die zij ervaren. Uitpuilende agenda’s, bureau’s met een wirwar aan post-its, metershoge papierstapels, chagrijnige collega’s omdat afspraken niet worden nagekomen en een klagend thuisfront omdat er weer eens overgewerkt wordt… Het zijn allemaal gevolgen van die ellendige drukte in ons hoofd.
Kijk eens in de spiegel
Maar nu komt de gewetensvraag: ben je eigenlijk wel écht zo druk? En zo ja, waar ben je dan precies zo druk mee? Ik weet het, het is een vraag die niet prettig aanvoelt. We houden graag het beeld in stand dat we de hele dag nuttig bezig zijn, waarde toevoegen. Echter: wanneer we overlopen van stress en het gevoel hebben de grip te verliezen op onze werkdag, is het goed om allereerst eens bij jezelf te rade te gaan. Hiervoor moet je wellicht uit je comfortzone, want vaak voelt het fijner om de omgeving (collega’s, leidinggevenden) de schuld te geven, of anders ‘het systeem’ (denk bijvoorbeeld aan de organisatiestructuur).
Waarom dan bij jezelf beginnen? Simpel: op ons eigen gedrag hebben wij de meeste invloed. En vaak ligt de kern van het probleem bij ingesleten gedragspatronen en overtuigingen.
Een kosten-batenanalyse werkt soms ontnuchterend
Druk hebben we het allemaal, maar het is aan jou hoe je hiermee omgaat, welke keuzes je maakt. De eerste stap is voor jezelf in kaart te brengen waar je eigenlijk zo druk mee bent. Wat slokt je tijd op en hoeveel tijd besteed je dan precies aan die werkzaamheden? En zeg eens eerlijk: wat is het rendement van wat je doet? Waar heb je jezelf ooit aan gecommitteerd en hoe verhouden je huidige werkzaamheden zich tot eerder gestelde doelen? Waar heb je nu geen tijd voor, maar zou je wel tijd voor moeten en willen creëren om succesvol te zijn?
Doe je wat je moet, wilt en kunt doen, besteed de rest uit
Vervolgens kun je stapsgewijs plannen maken over hoe je tot de juiste tijdsindeling komt in je werkzaamheden. Ik pleit hierbij niet voor rigoureuze veranderingen, kleine stapjes zetten helpt al en voorkomt dat je uit het lood geslagen wordt doordat je teveel tegelijk wilt doen. Ga ook eens na hoe je ervoor kunt zorgen dat je je kernactiviteiten op een zo effectieve en efficiënte manier kunt doen. Gebruik je de voorhanden hulpmiddelen – denk bijvoorbeeld aan je agenda of e-mailsysteem – optimaal en is er misschien meer uit samenwerkingsverbanden te halen?
Doe vooral waar je goed in bent en probeer de rest zoveel mogelijk uit te besteden aan systemen of allerhande hulpdiensten. Schakel anderen in waar nodig, onderhandel over de wederdienst die jij kunt leveren. En tip van de dag: evalueer eens een paar weken lang elke dag je effectiviteit en efficiëntie. Welke 5 dingen kun je bedenken die je handiger had kunnen aanpakken? Wedden dat je best veel kunt bedenken?
Een betere wereld…
Onmogelijk? Niet op jou van toepassing? Dan is de kans groot dat je situatie blijft zoals die is. Dat is oké als jij je er oké bij voelt. Zo niet: kies dan voor de ‘gemakkelijke’ weg en begin bij jezelf!
Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog