“We verwaarlozen onze rechter hersenhelft bijna dagelijks en dat is uitermate zonde” verzucht één van mijn netwerkcontacten. “We missen hierdoor de creativiteit om zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken en te denken in mogelijkheden in plaats van in vastomlijnde kaders.”

Dit klinkt niet best. Hoe komt het toch dat we dit deel van ons brein te weinig gebruiken?

Links is wel zo gemakkelijk

Enerzijds denk ik dat dit komt doordat wij in onze werkvormen elkaar te weinig uitdagen in holistisch of out of the box denken. Anderzijds is mijn hypothese dat onze ‘druk, druk, druk’ maatschappij in de hand werkt dat wij ons vooral richten op onthouden, begrijpen en toepassen.

Als het gaat om onze linker hersenhelft kan je denken aan logica, weten, heden en verleden, feiten, realisme, woorden en taal. Onze rechter hersenhelft daarentegen maakt meer gebruik van de functies verbeelding, gevoel, heden en toekomst, mogelijkheden, waardering en ruimtelijke perceptie.

Wanneer wij de beleving hebben dat wij onder druk staan, zijn wij eerder geneigd om juist dát deel van het brein te gebruiken dat minder cognitieve belasting vergt. Het is meer haalbaar om je dan vooral met feiten en het hier en nu bezig te houden dan na te denken over nieuwe invalshoeken en het creëren van nieuwe concepten. Ten tijde van drukte zal het ook minder makkelijk zijn om een complexe situatie te overzien en overstijgen.

Investeren in de rechter hersenhelft is investeren in de marktpositie

Juist in een maatschappij waarin continu verbeteren het credo is, is het van belang dat beide hersenhelften goed met elkaar kunnen samenwerken. Gesteld wordt dat een goede samenwerking onder andere leidt tot een snellere verwerkingssnelheid en een beter geheugen*. Efficiency en innovatie worden hierdoor bevorderd. Zeer waardevol als je kijkt naar de trends in de markt!

Rust en ruimte in het hoofd geeft rechts een kans

Wat te doen om onze rechter hersenhelft te stimuleren? Naast creatieve werkvormen (moodboards, zintuig prikkelende presentaties, mensen zélf laten nadenken over de hogere doelen) is het ook van belang dat mensen de tijd en rust in hun hoofd ervaren om eens creatief bezig te zijn.

Creativiteit simpelweg in de agenda inplannen maakt mensen bewust, maar zal op het moment zelf niet zo effectief zijn. Het brein zal dan te onrustig zijn. De kans is groot dat het zich dan vooral bezighoudt met zaken herinneren (‘ik moet dit en dat nog…’) en piekeren over het hier en nu.

Organiseer je werk

Veel effectiever is het om deze mensen weer het gevoel te geven in control te zijn. Door hen te begeleiden in een georganiseerde manier van werken bijvoorbeeld. Wanneer deze persoon onderdeel uitmaakt van een intensief samenwerkend team, is het raadzaam om een teamanalyse te doen op het gebied van efficiënt en effectief (samen)werken. Uiteraard kunnen er ook organisatorische, bedrijfskundige oorzaken aan ten grondslag liggen.

Kortom: streef je met je onderneming vernieuwing en verbetering na? Maak het dan mogelijk dat een ieder zowel de linker- als je rechter hersenhelft optimaal kan benutten!

*www.mens-en-gezondheid.nl

 

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident