Ik ga het écht doen hoor!

Herken je dit? Je hebt allerlei goede voornemens, maar stelt ze iedere keer voor je uit. Je wilt écht, écht, écht aan dat ene project beginnen. Die vervelende klus oppakken. Eerder naar huis gaan, zodat je meer tijd kunt doorbrengen met je gezin. Of je digitale mappen opschonen….

… Maar je doet het allemaal niet. Het is namelijk EEN DING geworden, iets abstracts en groots waar je geen grip op lijkt te hebben. En dan gaan de concrete dingetjes tussendoor natuurlijk voor. Lang leve de dopamineshot… De shot die je van je lichaam krijgt als beloning voor het  afronden van taakjes met een duidelijke kop en staart.

Plan groots door klein te denken

Het probleem is dat we de dingen vaak te groot of abstract maken, waardoor we er maar in het geheel niet aan beginnen. We hebben er te weinig gevoel bij: het hoe, wat en wanneer blijft mistig in ons hoofd. En het moet ook meteen goed natuurlijk. We gaan vanaf nu ALTIJD op tijd naar huis, moeten meteen de HELE projectplanning gereed hebben, etc. Te groot en te vaag leidt vaak tot uitstel. Of afstel. Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel?

Take small steps a day and you’ll get there one day (quote)

Begin Klein. Keep it stupid simple. Hoe pak je dat aan? Een paar eenvoudige tips:

  1. Komt dat project maar niet van de grond? Bedenk dan in ieder geval wat je (eenvoudige) eerste stap is en plan deze in. Pietje bellen voor verduidelijking? Het projectdocument nog eens doorlezen? Op internet naar voorbeelden zoeken?
  1. Wil je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren die op dit moment nog ver van je af staat? Begin dan gewoon eens met een klein stapje. Ga op maandagen voor de verandering een kwartier eerder naar huis dan anders. Lukt dit goed? Breid het dan uit met de dinsdagen. Na verloop van tijd kun je van het kwartiertje een half uur maken en zo verder.
    Een ander voorbeeld. Moet je al maandenlang archiveren, maar kom je er maar niet aan toe (lees: geef je er geen prioriteit aan, want het is oersaai en er vloeit geen bloed uit)? Misschien heb je dat agendablok te groot gemaakt. Als je eerder al nooit archiveerde, is de kans klein dat je dit op vrijdagmiddag ineens 4 uur achter elkaar gaat doen. Archiveer liever elke week een half uurtje, net zo lang tot alles gedaan is!
  1. Heb je op zich tijd genoeg, maar gewoon geen zin? Begin dan eens 5 minuten en kijk of je in de stemming raakt. Wedden van wel?
  1. Zet mijlpalen in je grote agendablokken. Heb je voor vandaag een agendablok ‘Projectwerkzaamheden’ ingepland? Deel deze op in een aantal mijlpalen die je wilt bereiken tijdens dit agendablok. Hoofdstuk 1 af? De planning aangepast? Presentatie gereed? Dit geeft een ‘af’ gevoel aan het einde van dit agendablok en zorgt ervoor dat het blok concreet genoeg voor je is om er überhaupt aan te beginnen

Denk klein om in beweging te komen

Groot denken is mooi als je eindeloos veel tijd, energie en budget hebt, maar voor de dagelijkse beslommeringen is het juist goed om de dingen simpel en behapbaar te houden. Concrete doelen behalen geeft ons zelfvertrouwen en een kick. Welke knagende taak zaag jij vandaag in mootjes?

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog
© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident