Je hebt een drukke dag gehad. Het is inmiddels vijf uur: tijd om je laptop dicht te klappen. Je goede voornemen is immers om op tijd naar huis te gaan. Dat heb je je gezin plechtig beloofd. Met gepaste trots (‘het is mij toch maar mooi gelukt om de deur achter mij dicht te trekken’) stap je in de auto. Maar dan…

…. kruipt Japie Krekel in je hoofd. Hij begint te knabbelen en te knagen aan je geweten. Hij fluistert nare dingen in je oor als ‘Eigenlijk moet je vanavond nog aan project X werken hè?’, of: ‘Je kan toch niet zomaar stoppen met taak Y, die is nog lang niet af hoor!

Je bent weliswaar fysiek uitgecheckt op je werk, maar mentaal ben je nog druk bezig met alles wat is blijven liggen. Je voelt je er niet lekker bij. Volgende week toch maar weer wat langer blijven…

Hoe snoer je Japie Krekel de mond?

Er zijn een paar praktische dingen die je kunt doen om je geweten te sussen en lekker van je vrije avond te genieten. Ze zijn helemaal niet moeilijk: gewoon even doen! Ik heb drie tips voor je, die je vandaag al kunt toepassen.

Concrete doelen

Ten eerste: stel jezelf een paar concrete, realistische doelen op een dag. Bedenk van tevoren wanneer je met dat doel ‘klaar’ bent: wat moet je opgeleverd hebben? Zet deze mijlpalen in je agenda en STOP ook echt na het behalen van je doelen. Zo beloon je jezelf voor je goede werk!

Begin niet met iets eindeloos

Ten tweede: begin aan het einde van de dag niet aan een taak die je gewoonweg niet kunt afronden voor je naar huis gaat. Om 1645u nog aan een rapport beginnen waar je normaal gesproken 2 uur voor nodig hebt, zal alleen maar een onbevredigend gevoel bij je achterlaten. Doe aan het einde van de middag alleen taken waarbij je tot afronding kan komen. Aanvullend: grotere taken kun je in dat kader wellicht opdelen in kleinere taakjes (‘ik doe alleen de inleiding’)

Relativeer

En ten derde: overschat jouw belangrijkheid niet, let it go. Vergaat de wereld als je die ene taak niet hebt afgemaakt? Kan het echt niet een dagje wachten? Wees mild voor jezelf, morgen is er weer een dag. Vind je dit moeilijk? Plan dan iets leuks in voor de avonduren. Dit is je beloning voor het op tijd naar huis gaan. En daarnaast dient het als een mooie stok achter de deur!

Sssssst!

Heb jij te vaak last van irritante stemmetjes in je hoofd? Denk dan eens aan bovenstaande tips. Een beetje relativeren, je doelen scherp stellen en niet beginnen aan onbegonnen werk helpen met gemak die stemmetjes om zeep. Wel zo rustig, toch?

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog
© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident