Gratis E-book Werken zonder Werkstress
Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!
Door zo nu en dan eens een wandelingetje te maken, goed te ontbijten en te lunchen, de tijd te nemen om gezonde tussendoortjes te eten en goed te drinken verhoog je je effectiviteit enorm.
We kennen ze allemaal wel, van die piekperiodes waarin ineens veel tegelijk op je afkomt en waarbij je baalt dat de dag maar vierentwintig uren heeft. Van die periodes waarin het werk zich maar blijft opstapelen en waarin iedereen aan je lijkt te trekken. Er bestaat dan een groot risico dat je door sneller te werken probeert je achterstanden in te halen. De pauzes worden overgeslagen (of minstens zo belastend voor je lichaam: de boterhammen worden achter de computer genuttigd), de rapporten worden sneller getypt en de mail wordt vluchtiger gelezen dan anders.
We vinden het meestal prettig om bepaalde taken te kunnen ’afstrepen’ en sneller werken lijkt die illusie in stand te houden. Immers: je doet meer op een dag.
Als het je lukt om tijdens zo’n hectische periode de balans op te maken over je werkzaamheden, maar ook over je lichamelijke gesteldheid, zal je waarschijnlijk erg schrikken. Niet alleen heb je zeer waarschijnlijk meer fouten gemaakt dan anders met alle gevolgen van dien, je lichaam schreeuwt ook om een beetje ontspanning. Onder andere vermoeidheid, verkrampte spieren, hoofdpijn en maagproblemen kunnen de kop op steken.
“Langzaam, want ik heb haast” is een vrij vertaald Portugees gezegde. Dit klinkt vreemd, maar het bevat een belangrijke levensles: Alvorens je in de rollercoaster laat wegzuigen is het verstandig om eens pas op de plaats te maken en je situatie te overzien en overstijgen.
Ja, er komt veel op je af, dat is een gegeven. Maar nee, dat betekent niet dat je per se harder moet lopen dan anders. Neem de tijd om alle puzzelstukjes bij elkaar te verzamelen en in elkaar te passen. Wat is het precies wat jouw agenda beheerst? Waar heb je het zo vreselijk druk mee?
Loop niet harder, neem wel slimmere routes.
Kijk bijvoorbeeld eens of je bepaalde werkzaamheden kunt delegeren, of dat bepaalde meetings ingekort (als eis stellen dat de aanwezigen zich goed voorbereiden op de meeting kan al enorme tijdswinst opleveren) dan wel geannuleerd kunnen worden, omdat zij te weinig waarde toevoegen. Wellicht kan je met je stakeholders onderhandelen over deadlines of over je takenpakket. Het helpt ook enorm door je taken en afspraken in je agenda in te plannen, zo ontstaat overzicht en inzicht in je werkstroom en zie je waar je tijd over hebt of tekort komt. Het dwingt je tevens om na te denken over waar je nu eigenlijk zo druk mee bent.
Er zijn dus tal van handigheidjes om het jezelf wat makkelijker te maken. Je allerbelangrijkste instrument mag hierbij niet vergeten worden: je lichaam. Door zo nu en dan eens een wandelingetje te maken, goed te ontbijten en te lunchen, de tijd te nemen om gezonde tussendoortjes te eten en goed te drinken verhoog je je effectiviteit enorm.
Kortom, heb je het enorm druk en weet je van gekkigheid niet hoe je alles wat er op je afkomt kunt bolwerken? Doe dan eventjes helemaal niets. Neem de tijd om je plan te maken en denk in mogelijkheden. Houd de werkdruk voor jezelf dragelijk door niet harder, maar slimmer te werken. Keep it simple en act smart!
Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog