Aanpak

Na een uitgebreide intake stellen we vast dat de DISC als startpunt gaat dienen voor de individuele begeleiding. De DISC brengt de gedragsstijlen van Anne in kaart, welke we samen nabespreken. Deze nabespreking is belangrijk, omdat het rapport zelf niet de koppeling kan maken met de huidige werksituatie van Anne.

Uit de DISC komt naar voren dat Anne heel betrokken is en haar teamleden een warm hart toedraagt. Ook valt op dat zij zeer hoge doelen stelt aan zichzelf en door haar enthousiasme, optimistische tijdsinschatting en mensgerichtheid nog wel eens ja zegt, zonder haar toezegging goed afgewogen te hebben. Kritisch doorvragen doet ze minder, ze streeft naar een hoog tempo en heeft wat minder geduld.

In een vragenlijst haar manier van werken geeft zij aan dat zij een goed werkgeheugen heeft, flexibel is en weinig duwtjes nodig heeft om tot iets te komen. Minder sterk is zij in timemanagement en in ‘eerst denken, dan doen’.

Anne krijgt voorafgaand aan de eerste praktische sessie voorwerk opgestuurd: een stappenplan om vlot haar inbox op te schonen. Hier is zij ongeveer twee uur mee bezig geweest. Deze twee uur zijn tijdswinst: deze hoeven we niet meer tijdens de trainingssessie in te zetten!

De praktische sessies zijn ingericht volgens het stappenplan van Optiwork:

  • Overzicht
  • Inzicht
  • Actie

Waar te beginnen?

Allereerst creëren we overzicht door haar gehele werkvoorraad in kaart te brengen en te organiseren. Losse documenten worden in een systeem opgeslagen, we bereiken de zero inbox status en we zetten al haar acties, afspraken en goede voornemens in de agenda. Vervolgens kijken we naar het eindresultaat: wat vinden we hiervan?

Anne realiseert zich dat zij 50 uur in 32 uur wil proppen. Samen kijken we naar wat haar eigen aandeel hierin is en hoe zij dit in de toekomst kan voorkomen. De inzichten vanuit de DISC en onze gesprekken helpen hierbij.

We maken een actieplan, dat we opdelen in korte- en lange termijn acties. Ik daag Anne uit om zo concreet mogelijk te zijn: welke kleine stapjes kan zij zelf al zetten? Wat doet ze niet meer, anders, waar organiseert zij omheen? Wat ligt binnen haar eigen invloedssfeer?

Afronding

Na de laatste sessie is Anne tevreden. ‘Het is een proces, dat realiseer ik mij. Maar dankzij de training weet ik wel dat ik mijzelf kan herpakken en dat ik zélf aan het roer sta. Ik maak bewuster mijn keuzes en ben wat ‘liever’ voor mijzelf. Mijn agenda is nog steeds aardig vol, dat past ook ergens wel bij mij. Maar ik laat de emmer niet meer tot de rand volstromen en geef naar mijn omgeving toe veel duidelijker mijn grenzen aan. En: doordat ik mijn to do’s goed weggezet heb, ervaar ik rust in mijn hoofd. Ook na de werkdag, ja!’

Wist je dat ik meer dan 70 vlogs en blogs heb gemaakt?
Laat je inspireren!

Blogs Vlogs
© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident