Mijn cursist is een hele goedaardige, loyale en betrokken medewerker bij een zorginstelling. Hij is dienstverlenend ingesteld en dát weet zijn omgeving maar al te goed. Zodra er iemand aan zijn bureau staat, lijkt hij reddeloos verloren: hij MOET helpen. De deur dichtdoen of een koptelefoon opdoen schrikt mensen niet af: ze weten dat een simpel oogcontact genoeg is om een en ander bij mijn cursist gedaan te krijgen. Maar het begint te wringen bij mijn cursist: het hoofd stroomt over en hij komt niet toe aan de dingen die hij zelf echt belangrijk vindt. Hij heeft er last van, maar weet de patronen die de situatie in stand houden niet te doorbreken. Althans: niet in zijn eentje.

Want eigenlijk zijn we er heel snel uit. Een beetje doorvragen aan mijn kant en mijn cursist komt zelf met de oplossing:

‘Ik kijk even in mijn agenda’

…Het is de sleutelzin die hij voortaan gebruikt. We oefenden vooraf met wat varianten hierop, maar dit is de enige zin die hij goed over zijn lippen krijgt en die prettig aanvoelt. Voor hem is belangrijk dat er geen direct nee wordt gezegd (maar ook geen ja), de toon niet onvriendelijk is én hij wil een signaal afgeven dat ook hij doelen in zijn agenda heeft staan. Doelen die de moeite waard zijn om af te wegen tegen het verzoek dat hij zojuist gekregen heeft. Het zinnetje geeft hem meer gewicht in de schaal: ook zijn agenda doet ertoe. Met het zinnetje koopt hij al met al tijd en gewicht.

Hoe kom je tot jouw zinnetje?

Heb jij ook behoefte aan zo’n zinnetje? Neem dan eens de volgende zaken in overweging:

  • Welk probleem moet jouw zinnetje oplossen?
  • Welk signaal wil je met jouw zinnetje afgeven?
  • Welke toon past bij jou en jouw omgeving?

Verwonder je over de kracht van eenvoud

Loopt jouw agenda regelmatig over? Ga dan op zoek naar jouw zinnetje. Dat ene zinnetje dat je dagelijks kunt gebruiken. Dat jou helpt om jouw grenzen te bewaken, met respect voor de ander. Een zinnetje dat goed voelt, bij jou past. Heb je hem gevonden? Blijf oefenen tot het uitspreken ervan vanzelf gaat. En ga dan los!

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident