Mijn auto als oase van rust en ontspanning… ik had nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen. Ik heb altijd een bloedhekel aan autorijden gehad, en al helemaal aan reistijd voor mijn werk. ‘Verspilde tijd’ vond ik het: ik wilde ergens zijn en dan was de weg ernaartoe en ervandaan een noodzakelijk kwaad waar ik mee te dealen had. Voor reistijd had ik het simpelweg te druk.

Reistijd kreeg ineens een positieve lading

Sinds enige tijd is er iets veranderd in mijn werk- en privésituatie. Ik ben voor mijzelf begonnen en werk deels vanuit huis, waardoor de scheidslijn tussen werk en privé niet altijd even duidelijk is. Daarnaast heb ik nu twee prachtige, maar veeleisende kleine kindjes, die een continu beroep doen op mijn zorg en aandacht. Ontspanning zit er thuis dus vaak iets minder in. Door deze veranderingen ben ik anders tegen mijn autoritjes aan gaan kijken.

Mijn auto staat nu symbool voor ‘me ‘ time

Ik word al blij zodra ik het portier openmaak. Ik geniet van de rust van mijn auto en dat elke vierkante centimeter van mijzelf is. Het is mijn auto, ik heb ervoor betaald en hij doet precies wat ik zeg. Zodra ik de motor start, zet ik de radio aan. Tegenwoordig klinkt er klassieke muziek door de speakers, in plaats van drukke dj’s en popliedjes die ik al 100x gehoord heb (en waaraan ik mij dus erger). Ik weet helemaal niets van klassieke muziek, maar het kalmeert mij en versterkt mijn gevoel dat mijn auto mijn eigen tempeltje is waarin ik de komende rit volkomen tot ontspanning kan komen.

Het kan mij tegenwoordig ook niet meer schelen als ik al vanaf het begin van de N34 achter een vrachtwagen beland, of wanneer ik moet wachten bij het Julianaplein. Nog iets meer ‘me’ time, waarom ook niet.

Positief labelen werkt stressverlagend

Ik kom nu anders aan bij klanten en bij mij thuis. Ik ben uitermate relaxed en heb genoten van mijn kleine break in de gejaagdheid van mijn bestaan. Het sterkt mij in mijn overtuiging dat stress tussen de oren zit. Door mijn autoritjes op een positieve manier te labelen en de condities zo aan te passen (klassieke muziek) dat ik daadwerkelijk kan ontspannen, laad ik mijn batterij weer op en kan ik er weer goed tegenaan. Had ik – zoals vroeger – gebaald van iedere seconde dat ik in de auto zat, dan zou ik mij een stuk meer opgejaagd hebben gevoeld.

Geef kleur aan terugkerende rustmomenten

Efficiënt omgaan met je tijd betekent in mijn ogen ook dat je goed moet nadenken over ontspanning. Dit zodat je na deze ontspanning meer gedaan krijgt in je tijd. Het is helemaal niet gek om die ontspanning te zoeken in momenten die dagelijks voorkomen en waar je niet omheen kunt. Wat doe jij dagelijks en hoe kun jij hier een saus van ontspanning overheen gieten?

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident