Vertel eens: hoe klets jij de boel op slot?

Tijd… We willen er graag meer van hebben. Frustrerend dat we een aanzienlijk gedeelte van ons leven slapen, want eigenlijk kunnen we die tijd goed gebruiken. Meer tijd voor het gezin, meer tijd voor het werk, meer tijd voor de hobby’s. Gewoon meer. Punt.

Maar iets houdt ons tegen. We kunnen vaak best meer tijd creëren, maar we doen het niet. Hoe frustrerend we dat zelf ook vinden. We zijn gewoontedieren; doen graag datgene waarvan we in ieder geval weten wat het ons oplevert.

Gewoonten zijn hardnekkig. En deze gewoonten rechtvaardigen wij met enorm sterke overtuigingen. Belemmerende overtuigingen zijn absolute timemanagement killers. Ze etteren en dwarsbomen, zorgen dat je niet in beweging komt.

Welke stemmetjes hoor jij in je hoofd?

Misschien herken je er hier wel een paar van. Ik kan nu geen stappen zetten, want:

  • ‘Ik heb er de energie niet voor’
  • ‘Mijn werk is gewoon te druk’
  • ‘Ik zou niet weten waar te beginnen’
  • ‘Het wordt straks vast beter’

Elk stemmetje kun je gemakkelijk de mond snoeren. Energie kun je maken, je werkload kun je bespreekbaar maken met je collega’s of leidinggevende, je kunt een organizer inhuren om je te helpen en vergeet het maar: het wordt niet beter als je niets anders doet dan anders. Daar is namelijk een mooie spreuk voor: ‘Wat je zaait, zal je oogsten’.

Wil jij graag meer grip op jouw tijdbesteding?

Lees jouw belemmerende overtuigingen maar eens op en kijk wat dit met je lichaam en geest doet. Stroomt de energie door je aderen? Heb je na het oplezen het gevoel dat je jouw doel gaat halen?

Zo krachtig zijn overtuigingen dus.

Maar er is hoop. Naast belemmerende overtuigingen zijn er namelijk ook ondersteunende overtuigingen. Overtuigingen die het jou makkelijker maken om jouw doel te halen. Bijvoorbeeld:

  • ‘Ik ben goed in staat om middels doordachte keuzes mijn leven een eigen draai te geven’
  • ‘Ik heb genoeg kwaliteiten in huis om nieuwe gewoontes vast te houden’
  • ‘Fouten maken mag, dat hoort bij leren’
  • ‘Eerder gemaakte keuzes zijn niet bepalend voor de rest van mijn leven, ik mag ze herzien’
  • ‘Het spannend vinden om iets nieuws uit te proberen is volkomen normaal’
  • ‘Het is krachtig om hulp te vragen wanneer ik dat nodig heb’

Wat gebeurt er met je als je deze zinnen leest? De kans is groot dat de drempel om te beginnen ineens een stuk lager is.

Overtuigingen kunnen ons behoorlijk in de weg zitten. Ze creëren een soort schijnveiligheid: ze rechtvaardigen jouw status quo. Ze sussen je geweten (het is immers logisch dat je niets doet) en maken dat je dag in dag uit voor dezelfde weg kiest.

Wil je eens wat anders?

Luister dan eens goed naar jezelf en speel vervolgens advocaat van de duivel. Dat lucht op!

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident