Is het ontzag voor de harde werker wel terecht?
In tweede instantie word ik kritischer. Wat is die persoon eigenlijk de hele dag aan het doen? Is hard werken gelijk aan slim werken? Moet de boog niet af en toe ontspannen om betere prestaties te leveren? Is die persoon echt van zo’n ander materiaal gemaakt dan ik?
Dit laatste lijkt mij sterk. Onze hersenen zijn van oudsher gericht op overleven, hierdoor reageren zij alert op veranderingen in de omgeving. Om deze reden is het vrijwel onmogelijk voor mensen om zich voor hele lange tijd achter elkaar te concentreren. Bovendien hebben onze hersenen tijd nodig om nieuwe informatie te verwerken. Deze tijd wordt hen niet gegeven als je jezelf geen pauze gunt tussen de werkzaamheden en afspraken door.
Negeer je brein en je moet nog harder werken
We kunnen onze aandacht dus maar beperkt vasthouden en ook je brein wil af en toe een break. Negeer je de behoeften van je brein, dan is de kans groot dat je het niet effectief benut. Hiermee creëer je je eigen vicieuze cirkel: je gaat fouten maken, werkt langzamer waardoor je – hoe vervelend nu – nog harder moet werken om je takenpakket toch af te krijgen. Wat weer een hoop stress oplevert. Ook zeker niet bevorderlijk voor lichaam en geest.
Eten, bewegen en lachen vergroten je efficiëntie
We doen er dus goed aan om regelmatig even te pauzeren. Maak eens een wandelingetje tussendoor. Bewegen stimuleert de groei van de verbindingen tussen onze hersencellen, met als effect een goede samenwerking tussen beide hersenhelften. Dit zorgt ervoor dat hersendelen tijdelijk elkaars functie kunnen overnemen, bij letsel bijvoorbeeld. Deze samenwerking helpt je ook om een vraagstuk vanuit meerdere kanten te kunnen belichten.
Naast een betere samenwerking tussen de hersenhelften zorgt bewegen ook voor extra zuurstof in het bloed en stimuleert het de opname van glucose, een stofje waar de hersenen enorm blij van worden. Afvalstoffen worden uit ons lichaam verwijderd en door de aanmaak van allerlei stofjes zijn wij onder andere beter bestand tegen depressies, slaapstoornissen en voelen wij ons prettiger.
De tijd nemen om een voedzame maaltijd te nuttigen tussen de bedrijven door is belangrijk om de hersenen fit te houden en praten met je collega’s versterkt de onderlinge sociaal emotionele band en kan je inspireren om de dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.
Ga ook eens ouderwets lachen met elkaar, door bijvoorbeeld grappige you tube filmpjes te bekijken. Lachen ontspant het middenrif, een belangrijke ademspier. Daarnaast komt er een aantal gelukshormonen vrij, waardoor wij ons prettig gaan voelen en jawel, we trainen meteen ook onze buikspieren. Mooi meegenomen voor de zomervakantie!
Zet jezelf voorop
Het klinkt misschien vreemd, maar ik geloof er heilig in: je moet er eerst voor jezelf zijn, alvorens je iets voor anderen kunt betekenen. Negeer je de eigen behoeften, dan zul je vroeg of laat de behoeften van je omgeving over het hoofd zien. Simpelweg omdat de koek dan op is…