“Helaas, ik heb er écht geen tijd voor gehad…” Hoe vaak krijgen wij dit zinnetje te horen van anderen? En zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg je het zelf?

Geen tijd doet minder pijn dan geen prioriteit

Op zich is er niet zo veel mis mee om zo nu en dan eens te roepen dat het je aan de tijd ontbrak om iets op te pakken. Het zinnetje komt zelden tot nooit hard aan bij de ander, immers: het lag aan externe factoren dat de je je belofte niet bent nagekomen. Je was een speelbal van vadertje tijd, een slachtoffer van de klok, met de handen gebonden heb je lijdzaam toegezien hoe de uren verstreken.

‘Geen tijd’ is ongrijpbaar, heeft weinig tot geen emotionele lading en zegt niets over de relatie die je hebt met elkaar. Anders wordt het als we toegeven wat er feitelijk aan de hand is: ‘ik heb er geen prioriteit aan gegeven’. Dit is pijnlijk, want hieruit blijkt dat de ander de afgelopen periode geen prominente plaats heeft ingenomen in jouw leefwereld. En dat vindt niemand leuk om te horen. We voelen ons nu eenmaal graag belangrijk.

Sociaal smeren mag, maar houd jezelf niet voor de gek!

Deze blog is geen pleidooi om als een olifant in een porseleinkast rond te stampen in het sociale verkeer. Eerlijkheid duurt echt niet altijd het langst, een leugentje voor eigen bestwil is een sociaal smeermiddel waar wij doorgaans wel bij varen. Stel je eens voor wat wij elkaar alleen maar zouden zeggen waar het op staat, wat een bikkelharde maatschappij creëren wij dan!

Deze blog is wél een pleidooi voor enige zelfreflectie bij elke keer dat je roept dat je geen tijd had. Geen tijd hebben is simpelweg geen verklaring voor waarom je iets niet gedaan hebt. ‘Geen prioriteit gegeven’ is dit wel, al is deze verklaring wat aan de holle kant. Probeer jezelf iedere keer als je ergens niet aan toegekomen bent eens in de spiegel te kijken: wáárom ben je er niet aan toegekomen? Zeg eens eerlijk:

  • Was de opdracht / taak te moeilijk?
  • Zag je er het nut niet van in? Leverde het te weinig voor je op?
  • Achtte je de kans klein dat er iets zou gebeuren als je de taak niet zou doen?
  • Heb je je laten verleiden tot ad hoc werkzaamheden en waarom was je hier vatbaar voor?
  • Vond je het een rotklus?
  • Vind je plannen en organiseren lastig?

De magie van ‘prio’

Het voelt een stuk fijner aan wanneer we het gevoel hebben dat wij ons leven zelf in de hand hebben en wij beschikken over keuzemogelijkheden. In dit kader helpt het wanneer je ‘ik heb geen tijd gehad’ zegt, je ‘ik gaf er geen prioriteit aan’ denkt. Dit suggereert dat je er zélf voor gekozen hebt iets niet te doen, in plaats van dat je een willoos slachtoffer was van de omstandigheden. Zet het woordje ‘prio’ maar eens elke keer voor het woordje ‘tijd’ en ervaar eens hoeveel inzicht en lucht je dit geeft!

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

 

Gratis 'Checklist Te Drukke Teams' met 60 drukteveroorzakers

Meld je hier aan voor de gratis ‘Checklist Te Drukke Teams’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering! 

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident