Knaagt er iets aan je? Wil je eigenlijk meer tijd besteden aan je échte prioriteiten? Bijvoorbeeld aan je gezinsleven, dat ene lange termijnproject of aan het beter zorgen voor jezelf? Blijf je dit maar voor je uitschuiven, omdat ‘de dingen tussendoor’ al je aandacht opeisen?

De ‘just do it’ tip werkt niet

Er is hoop. Je kunt tijd vrijmaken voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn. En néé, ik ga je niet vervelen met de dooddoener ‘Doe het nou maar gewoon’. Dat weet je namelijk wel, dat je het gewoon moet doen. En toch doe je het niet. Daar zal je wel je redenen voor hebben. Ik hoef ze niet te weten. Straks overtuig je me nog ?

Wil je dat er schot in komt, maar kan je je er maar niet toe zetten?

Overweeg dan eens de volgende tips:

  1. Stap af van twee ellendige overtuigingen. De eerste: ‘Er is nog tijd genoeg’. Tijd is je meest kostbare bezit en zoals je ongetwijfeld al eens ondervonden hebt: de natuur is grillig. Er is sprake van een zekere mate van willekeur in wie geluk heeft en wie pech. Jouw tijd gaat bedrieglijk snel, dus waarom zou je het structureel uitgeven aan de verkeerde dingen? Of wat dacht je van de tweede: ‘Ik wacht tot de tijd rijp is’. Geloof me: als je al tijden iets uitstelt, is de kans dat je dit de volgende maand en de maanden daarop ook blijft doen héél groot. Je bent een maand later niet ineens een ander persoon die plots andere keuzes maakt. Hoe graag we dat ook willen geloven…
  2. Maak je prioriteiten belangrijk: Sta eens bewust stil bij wat jouw belangrijke prioriteit voor jou inhoudt. Ontpel jouw prioriteit vervolgens tot een paar concrete schillen en plan deze in je agenda in. Wil je meer tijd besteden aan je zoontje? Bedenk dan hoe vaak je hem wilt zien, wanneer en hoe je dit gaat realiseren. Maak hiervoor blokken aan in je agenda
  3. Zorg voor een stok achter de deur. Praat erover met collega’s of vrienden bijvoorbeeld, dit zorgt namelijk voor een psychologisch contract. Immers: we willen graag betrouwbaar overkomen als het gaat om het nakomen van onze eigen afspraken. You’d better walk the talk. Een andere stok die hard kan aankomen is het concreet organiseren van de eerste afspraken. Wil je meer investeren in je ontspanning? Geef je op voor die proefles mindfulness van volgende week bijvoorbeeld. Of zie je je zoontje te weinig? Koop alvast kaartjes voor de film. Nu moet je wel!

Begrijp me niet verkeerd: deze blog is geen pleidooi voor ‘Leef elke dag alsof het de laatste is’. Niet alle dagen hoeven even groots en meeslepend te zijn. Dalen helpen je om de pieken extra te waarderen en het leven heeft niet alle dagen allerlei verrassends voor je in petto.

Ingesleten patronen blokkeren je prioriteiten

Maar: probeer niet te blijven hangen in patronen waarvan je later spijt krijgt. Waarvan je later denkt: dit was een verkeerde investering van mijn tijd. Zijn er dingen voor jou belangrijk, maar blijven ze ongrijpbaar. Een ver-van-je-bed show? Denk dan eens aan de 3 stappen in deze blog. En begin vandaag al met jouw eerste meesterzet. Ach oeps: nu heb ik het toch gezegd…

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

 

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident