Wat fijn om minder belangrijk te zijn!

Druk druk druk… Het van hot naar her vliegen is eigenlijk helemaal niet zo nodig… Als wij onszelf eens wat minder belangrijk zouden vinden. Wat zou dat opluchten!

In mijn werk als timemanagement expert en business organizer valt mij vaak op dat we het onszelf door zelfoverschatting ongelofelijk moeilijk kunnen maken. We moeten ons beslist overal mee bemoeien, ons plasje over doen. Zonder ons wordt het anders maar een zooitje, nietwaar?

Wees realistisch

Uiteraard is er niets mis mee om jezelf belangrijk te vinden, dat is ons vanuit de natuur ingegeven. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als je elke dag zou denken dat je er niet toe doet! Waarschijnlijk had de mensheid dan geen schijn van kans gehad. Gelukkig maar dus, dat we onszelf erg serieus nemen. Maar: om een overvolle agenda te voorkomen doe je er goed aan om wel realistisch te blijven. We overschatten namelijk vaak het nut van onze bereikbaarheid, aanwezigheid en wat we aan kwaliteiten in huis hebben.

Wat bedoel ik hier precies mee?

  • Denk maar eens aan hoe je met je mobiele telefoon omgaat. Moet je altijd bereikbaar zijn voor iedereen? Is jouw directe antwoord op een appje van levensbelang voor de ander, of kan het even wachten? Moet je je telefoon altijd direct opnemen, ook al komt het je op dat moment niet uit? Gun jezelf wat meer rust door bijvoorbeeld WhatsApp groepen te dempen (voor een jaar, doe eens gek!) of door je telefoon tijdens ‘focus’ uurtjes op stil te zetten
  • Hoe belangrijk is jouw aanwezigheid bij allerlei vergaderingen? Moet je echt bij elke vergadering jouw gezicht laten zien? Is dat wel zo van toegevoegde waarde voor jou of jouw collega’s? Heb je daadwerkelijk iets belangrijks in te brengen, of ga je heen uit macht der gewoonte? Misschien kunnen ze het zonder jou ook wel prima af en is het achteraf laten bijpraten al voldoende. Of hoef je maar een kwartiertje per keer aan te sluiten. Dat levert je zeeën van tijd op!
  • Zelfs een duizendpoot kan niet alles. Passen alle rollen die je de laatste tijd toebedeeld hebt gekregen (of: zelf hebt gecreëerd) eigenlijk wel bij je? Kun je eigenlijk wel zowel coach, leidinggevende, business developer, vertrouwenspersoon, projectleider als adviseur zijn? Je bent ongetwijfeld van veel markten thuis, maar lang niet van alle. Waar ben je echt goed in en waarin kun je misschien beter een stapje terug doen?

Je bent geen Superman, gelukkig maar!

Met zelfvertrouwen jezelf niet overschatten geeft heel veel lucht in je agenda. Je doet er absoluut toe, maar je bent geen Superman of Superwoman die ten alle tijden voor alles ingevlogen kan worden. Ontdoe jezelf van jouw rode cape en ervaar eens de verlichting die dat geeft. Je bent niet alles, kunt daardoor niet alles en hoeft ook niet alles. Wel zo fijn toch?

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog
© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident