Oh néé, het is weer zo’n werkdag!

Woeha, een drukke werkdag vandaag! Zo’n werkdag waarvan je denkt: ‘Dat had ik handiger moeten aanpakken…‘ De ene afspraak sluit naadloos aan op de andere en er staan meerdere projecten ‘in de fik’: de deadlines lopen vandaag af. Je terugtrekken kan niet meer, maar hoe houd je het dan toch behapbaar voor jezelf?

Een aantal survivaltips voor je op een rijtje:

1. Begin de dag met een glimlach

Zie deze positief tegemoet. Met glimlachen maak je endorfine aan, een natuurlijk pepmiddel. Het helpt je ook te relativeren en het verlaagt je cortisolgehalte (een stresshormoon). Vergeet ook niet: een positieve mindset helpt jou enorm. Is je dag een zware, donkere last of een uitdaging waar je graag je tanden in zet? En er is goed nieuws: met neplachen bereik je dezelfde effecten!

2. Doe wat binnen je mogelijkheden ligt om de dag relaxed te beginnen

Is het jouw gewoonte om je ochtendritueel strak te plannen? Gun jezelf iets meer tijd door eerder op te staan. Wellicht kun je wat verantwoordelijkheden delegeren (laat je partner de kinderen naar school brengen bijvoorbeeld) en ga eens fietsen (of parkeer de auto een stuk verderop) voor de broodnodige verfrissing en beweging. Een goed begin is het halve werk

3. Beknibbel kwartiertjes op je afspraken

Afspraken van een uur kunnen vaak ook wel in drie kwartier. Al die losse ‘witjes’ in je agenda geven jou de kans om even op adem te komen en overzicht voor jezelf te creëren. Zet de afspraken die je met elkaar gemaakt meteen weg in je agenda en jij kunt even je verstand op 0 zetten. Juist dit laatste werkt enorm verfrissend: wegdromen zorgt vaak voor de meest creatieve ingevingen!

4. Verleng je mini-breaks met een paar minuten

Toiletteren moet je toch, dus waarom niet nog nét even wat langer wegblijven? Schil een appel, doe wat ademhalings-  of mindfulness oefeningen op het toilet, haal koffie op een andere verdieping. Micro-breaks zorgen voor het resetten van je brein en versterken je relativeringsvermogen! En.. Veel drinken dwingt je tot deze micro-breaks

5. Ontspan naderhand op een voor jou prettige en waardevolle manier

Zorg voor een leuke activiteit waar je naar uit kunt kijken. Sporten? Lezen? Met vrienden borrelen? Zorg voor je ontlaadmoment naderhand

Er is altijd IETS te doen aan jouw drukke werkdag

Wees dus niet bevreesd: zelfs de meest hectische dag kun je goed doorkomen door een paar slimme keuzes te maken! En hiervoor is het nooit te laat: ook op de dag zelf kun je nog allerlei dingen doen om het jezelf te vergemakkelijken.

Heb jij nog een paar leuke ‘overleef een drukke werkdag’ tips? Laat het mij weten via een reactie op dit artikel of een persoonlijk bericht.

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident