Gratis E-book Werken zonder Werkstress
Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!
Stel nou dat jij regelmatig op hetzelfde vastloopt in je werk. Je hebt bijvoorbeeld moeite om je deadlines te halen, het overzicht te bewaren of ervaart strubbelingen in de samenwerking met anderen. Of je trekt veel verantwoordelijkheden naar je toe. Of stel nou dat je team ontzettend hard werkt, maar toch niet de gewenste resultaten behaalt. Soms is er ook onuitgesproken ‘gedoe’ in het team. DISC geeft je inzicht in gedragspatronen en concrete tips.
Stel nou dat jij regelmatig op hetzelfde vastloopt in je werk. Je hebt bijvoorbeeld moeite om je deadlines te halen, het overzicht te bewaren of ervaart strubbelingen in de samenwerking met anderen. Of je trekt veel verantwoordelijkheden naar je toe. Of stel nou dat je team ontzettend hard werkt, maar toch niet de gewenste resultaten behaalt. Soms is er ook onuitgesproken ‘gedoe’ in het team.
DISC geeft je inzicht in gedragspatronen en concrete tips over wat jouw sterke kanten en leerpunten zijn en hoe je deze verder kunt ontwikkelen.
Voorbeeldrapport downloadenDit betekent niet dat het ene gedrag beter is dan het andere. Want: de één is meer taakgericht, de ander is een typisch ‘mensen-mens’. Daarnaast geldt: de één is heel direct in zijn omgang met anderen, de andere juist meer indirect.
Feitelijk hebben wij allemaal alle stijlen in huis, die we afhankelijk van de situatie in meer of mindere mate inzetten. Echter: als wij onder druk staan, hebben wij vaak 1 dominante voorkeursstijl, al dan niet ondersteund door 1 of meerdere subdominante stijlen.
De manier waarop we naar situaties kijken en hoe wij ons dan gedragen zegt al met al iets over ons temperament.
De voorkeursstijl DISC beschrijft het meest zichtbare deel van ons gedrag. Het DISC profiel geeft inzicht in hoe je omgaat met:
Welk gedrag gaat jouw gemakkelijk af en wat kost jou energie? Hoe ga je om met bepaalde situaties onder druk? En daaropvolgend: wat is jouw voorkeursstijl van communiceren? Wat zijn je bewuste en onbewuste voorkeuren?
Ik help jou en jouw team graag om hierin inzicht te verkrijgen!
Laat je helpenBij voorkeur zet ik DISC in als startpunt bij zowel mijn individuele trajecten als bij de teamanalyse trajecten. De vragenlijst vul je zelf in (dit duurt circa een kwartier) en vervolgens bespreken wij deze na (op locatie of telefonisch). Deze nabespreking duurt maximaal 1,5 uur en vindt bij voorkeur via Teams plaats.
De opzet van de training pas ik aan jouw voorkeursstijl aan. Uiteraard hebben wij het tijdens de training ook over jouw kwaliteiten en valkuilen. Aanvullend: bij de teamanalyse volgt er na de individuele nabesprekingen nog een teamsessie.
Ik ben overtuigd van de meerwaarde van DISC bij de trainingen. Desalniettemin is het geen ‘verplicht’ onderdeel: tijdens de intake bepalen we samen of deze tool in jouw traject past.
Er zijn meerdere aanbieders op de markt als het gaat om DISC. Ik heb specifiek gekozen voor Q4 Profiles omdat zij een zeer helder rapport genereren en een hoge validiteit (meet het instrument wat het moet meten?) nastreven. En: voor trainers organiseren zij veel activiteiten op het gebied van kennisdeling en kennisontwikkeling. Daarnaast is het persoonlijke notitieboek zeer professioneel ingericht. In mijn ogen is Q4 Profiles aldus een zeer gerenommeerde en betrouwbare partij.
In eerste instantie was ik wat sceptisch: is mijn gedrag wel te vangen in 4 staafjes? Ik gedraag mij toch in elke situatie weer iets anders? Hokjesdenken is niet iets wat bij mij als genuanceerd denker past. En: waarom zijn er maar zo weinig vragen?
Totdat ik het rapport kreeg en deze besprak met de trainer. Samenvattend gaf het rapport veel inzicht in o.a.:
Aanvullend: nog krachtiger vond ik het instrument toen ik deze liet invullen door een samenwerkingspartner. Wij hebben naderhand maar liefst twee uur met elkaar gesproken over onze gedragspatronen, wanneer wij botsen of elkaar juist aanvullen en hoe wij onder druk toch nader tot elkaar kunnen komen. Al met al ontstond er meer begrip voor elkaar met ruimte voor dialoog over ‘wat we voortaan anders doen’.