Inzicht in gedragspatronen

Stel nou dat jij regelmatig op hetzelfde vastloopt in je werk. Je hebt bijvoorbeeld moeite om je deadlines te halen, het overzicht te bewaren of ervaart strubbelingen in de samenwerking met anderen. Of je trekt veel verantwoordelijkheden naar je toe. Of stel nou dat je team ontzettend hard werkt, maar toch niet de gewenste resultaten behaalt. Soms is er ook onuitgesproken ‘gedoe’ in het team.

DISC geeft je inzicht in gedragspatronen en concrete tips over wat jouw sterke kanten en leerpunten zijn en hoe je deze verder kunt ontwikkelen.

Voorbeeldrapport downloaden

Uiteindelijk draait het allemaal om… gedrag

Mensen verschillen enorm van elkaar

Dit betekent niet dat het ene gedrag beter is dan het andere. Want: de één is meer taakgericht, de ander is een typisch ‘mensen-mens’. Daarnaast geldt: de één is heel direct in zijn omgang met anderen, de andere juist meer indirect.

Feitelijk hebben wij allemaal alle stijlen in huis, die we afhankelijk van de situatie in meer of mindere mate inzetten. Echter: als wij onder druk staan, hebben wij vaak 1 dominante voorkeursstijl, al dan niet ondersteund door 1 of meerdere subdominante stijlen.

De manier waarop we naar situaties kijken en hoe wij ons dan gedragen zegt al met al iets over ons temperament.

Het DISC profiel

De voorkeursstijl DISC beschrijft het meest zichtbare deel van ons gedrag. Het DISC profiel geeft inzicht in hoe je omgaat met:

 • Problemen en uitdagingen
 • Anderen en hoe je hen probeert te beïnvloeden
 • Veranderingen en tempo
 • Regels, afspraken en beperkingen

Vragen, vragen, vragen

Welk gedrag gaat jouw gemakkelijk af en wat kost jou energie? Hoe ga je om met bepaalde situaties onder druk? En daaropvolgend: wat is jouw voorkeursstijl van communiceren? Wat zijn je bewuste en onbewuste voorkeuren?

Ik help jou en jouw team graag om hierin inzicht te verkrijgen!

Laat je helpen

Wat doet Optiwork met DISC?

Bij voorkeur zet ik DISC in als startpunt bij zowel mijn individuele trajecten als bij de teamanalyse trajecten. De vragenlijst vul je zelf in (dit duurt circa een kwartier) en vervolgens bespreken wij deze na (op locatie of telefonisch). Deze nabespreking duurt maximaal 1,5 uur en vindt bij voorkeur via Teams plaats.

De opzet van de training pas ik aan jouw voorkeursstijl aan. Uiteraard hebben wij het tijdens de training ook over jouw kwaliteiten en valkuilen. Aanvullend: bij de teamanalyse volgt er na de individuele nabesprekingen nog een teamsessie.

Ik ben overtuigd van de meerwaarde van DISC bij de trainingen. Desalniettemin is het geen ‘verplicht’ onderdeel: tijdens de intake bepalen we samen of deze tool in jouw traject past.

Waarom heb ik gekozen voor Q4 Profiles?

Er zijn meerdere aanbieders op de markt als het gaat om DISC. Ik heb specifiek gekozen voor Q4 Profiles omdat zij een zeer helder rapport genereren en een hoge validiteit (meet het instrument wat het moet meten?) nastreven. En: voor trainers organiseren zij veel activiteiten op het gebied van kennisdeling en kennisontwikkeling. Daarnaast is het persoonlijke notitieboek zeer professioneel ingericht. In mijn ogen is Q4 Profiles aldus een zeer gerenommeerde en betrouwbare partij.

Mijn persoonlijke ervaring met DISC

In eerste instantie was ik wat sceptisch: is mijn gedrag wel te vangen in 4 staafjes? Ik gedraag mij toch in elke situatie weer iets anders? Hokjesdenken is niet iets wat bij mij als genuanceerd denker past. En: waarom zijn er maar zo weinig vragen?

Totdat ik het rapport kreeg en deze besprak met de trainer. Samenvattend gaf het rapport veel inzicht in o.a.:

 • Hoe ik besluiten neem en het tempo waarin ik dit doe
 • Waar ik op ‘leegloop’ en wat mij juist energie geeft
 • Mijn flexibiliteit
 • Hoe ik het beste mij kan ontspannen
 • Hoe ik mijn omgeving doorgaans ervaar (als vijandig of juist als goedgezind?)
 • Waarop ik mij tijdens gesprekken vooral richt: op het WAT, WIE, WAAROM of HOE
 • In hoeverre ik met mijzelf in conflict ben op een aantal zaken
 • Hoe mijn ideale werkomgeving eruit ziet
 • Hoe ik graag behandeld wil worden
 • Of er een groot verschil is in hoe ik mij gedraag onder druk en in meer ‘ontspannen’ situaties
 • Of ik een vechter of vluchter ben (en wanneer ik een beetje ‘bevries’)
 • Hoe ik veranderingen ervaar
 • Of ik samenwerkingsgericht ben of juist liever alleen werk
 • Op welke vlakken ik het moeilijk heb als ik onder druk kom te staan
 • Etc etc… En dit allemaal gekoppeld aan de levensfase waar ik op dit moment inzit (35-45 jaar) met alle vraagstukken die in deze periode doorgaans spelen

Aanvullend: nog krachtiger vond ik het instrument toen ik deze liet invullen door een samenwerkingspartner. Wij hebben naderhand maar liefst twee uur met elkaar gesproken over onze gedragspatronen, wanneer wij botsen of elkaar juist aanvullen en hoe wij onder druk toch nader tot elkaar kunnen komen. Al met al ontstond er meer begrip voor elkaar met ruimte voor dialoog over ‘wat we voortaan anders doen’.

Arts – UWV

Omdat ik efficiënter wilde leren werken mocht ik een cursus time-management doen. Ik kwam uit op coaching on the job van Sandra van Dijk. Een uitgebreid traject waarbij Sandra ook voor en na de... Meer lezen

Rene – Consultant

Dankzij de periodieke interactieve online actiecoachingssessies met Sandra lukt het me in drukke tijden beter het overzicht te blijven bewaren. Dit brengt me rust en levert me daardoor dan ook dagelijks extra energie op,... Meer lezen

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident