We bestaan circa 70% uit water. Je brein en bloed spannen hierbij de kroon, zij bestaan voor respectievelijk 83% en 91% uit water. Het zit zelfs in je tanden! We zouden er goed aan doen om minstens 1,5 – 2 liter per dag te drinken, aldus het Voedingscentrum. Want: als we ook maar een beetje actief zijn – al is het een minimale inspanning als ademen – dan verliezen we vocht.

Toch is water drinken op het werk – überhaupt drinken – iets dat er regelmatig bij inschiet, zeker als we het druk hebben. Voel je je op het werk regelmatig duf, heb je last van spierkrampen, is je bloeddruk onregelmatig of kom je ’s morgens maar moeilijk op gang? Hapert je concentratievermogen en merk je dat je slordiger gaat werken? Dan is het tijd voor een beetje bewustzijn over de wondere wereld van… juist.

Wist-je-datjes over water

Als het gaat om optimaal presteren op het werk denken we al snel aan goede samenwerkingsafspraken, een duidelijke planning en communicatie, leanmethodieken en het optimaal benutten van systemen en middelen. Maar wist je dat:

  • Een juiste hoeveelheid vocht in je lichaam je reactietijd versnelt? Het doorgeven van verschillende stoffen in je hersenen wordt door een juiste hoeveelheid vocht in je lichaam geoptimaliseerd. Snel wat drinken voor een lastige taak dus!
  • Het verstandig is om juist in de ochtend te starten met 1-2 glazen water drinken? Dit omdat je lichaam dan over relatief weinig vocht beschikt en er relatief veel toxinen en afvalstoffen ‘vastzitten‘ in je lichaam, die middels water drinken het lichaam kunnen verlaten
  • Water de bloeddruk reguleert? Te weinig drinken doet je bloeddruk stijgen
  • Water onze gewrichten en spieren ‘smeert’, waardoor je minder kans hebt op kramp?
  • Water onze lichaamstemperatuur reguleert?
  • Water ons hart en onze longen beschermt?
  • Als je wilt afvallen het geen gek idee is om voldoende water te drinken? Vezels en water werken samen tijdens de spijsvertering, wat onder andere de stoelgang ten goede komt. En: door water drinken verminder je je hongergevoel!
  • Water nog ontzettend veel meer doet?

Maak water drinken sexy en simpel

Een volle waterkan is dus feitelijk onmisbaar op het bureau. Bedrijven zouden er mijns inziens goed aan doen om het drinken van water, of in ieder geval vocht, zo aantrekkelijk en eenvoudig mogelijk te maken. Een klein plastic bekertje moeten vullen op de WC, daar wordt niemand blij van. Er zijn veel visueel aantrekkelijke waterflessen (denk aan de Dopperfles) te koop en ook in de aanschaf van waterkannen, watertanks en bekers of glazen is er keuze genoeg. Frisse toevoegingen (citroen? limoen? desnoods siroop?) kunnen net dat beetje glans geven aan een bekertje water.

Let wel: laat het water niet langsbrengen, maar laat medewerkers zelf even lopen om de voorraad aan te vullen: minibreaks zijn namelijk goed voor de concentratie en inspiratie. En last but not least: zorg voor goede sanitaire voorzieningen.

Water is het vloeibare goud voor organisaties

Kortom: water is het smeermiddel waarmee onze werkdag geolied verloopt, het is dus zeker geen overbodige luxe om hierin te investeren. Wil jij ook meer uit je werkdag halen? Start dan eens met voldoende water te drinken. Proost!

 

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident