Woorden bepalen je daden

Heb je last van een te hoge werkdruk? Overheerst de waan van de dag? Heb je jezelf al vaak voorgenomen om hier iets aan te doen, maar ‘komt het er maar niet van’? Dan is het interessant om jezelf te horen praten over jouw situatie of jouw gedrag. Hoe omschrijf je die? Welke woorden gebruik je? Deze woorden zijn namelijk heel bepalend voor of jij écht stappen gaat zetten.

Ik noem een paar voorbeelden:

“Ik ga proberen vaker pauzes te nemen”

Sweet dreams. Het woordje ‘proberen’ geeft jou namelijk een prachtige vrijbrief, een regelrecht excuus om niets te doen. No hard feelings naar jezelf toe als het ‘helaas niet is gelukt’. En: het woordje ‘ga’ geeft aan dat je het in de toekomst gaat doen, niet per se in het hier en nu. Effectiever is het om een meer actieve, stellende houding aan te nemen: “Ik neem vaker pauze (te beginnen met … keer per dag)”. Dat voelt een stuk dwingender, toch?

“Ik ben een chaoot”

Wat een ellende, want dit betekent dat chaos creëren in je DNA zit. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Maar wees eerlijk: zolang er geen sprake is van een specifieke hersenaandoening, is dit je reinste flauwekul. De competenties plannen en organiseren zijn goed ontwikkelbaar, liggen op vaardigheidsniveau. Met een paar simpele tips en trucs zeg jij vaarwel tegen je stapels mail en dubbele afspraken. Ben je een chaoot? Nee, je vertoont chaotisch gedrag. Gelukkig maar: gedrag kun je beïnvloeden.

“Ik moet meer sporten”

Dit roepen we al snel als we het druk hebben. Dat sporten stressverlagend werkt weten we namelijk wel. Eén ding weet ik zeker: dat abonnement op de sportschool verdwijnt na een paar weken in de onderste la van jouw bureau. Als je sporten een ‘moetje’ vindt, wordt het ‘m niet. Simpel. Wat dacht je van: Ik WIL meer sporten? Zo klinkt het veel meer als iets waar je zelf achter staat en waar jij heil in ziet.

“Ik word geleefd door de waan van de dag”

Oei, dit is ontzettend naar. Dit betekent namelijk dat je als een mak schaap naar je werk gaat, niets in te brengen hebt in wat dan ook en je je als een speelbal overlevert aan de grillen van je collega’s en klanten. “Ik laat mij leiden door de waan van de dag” suggereert veel meer dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je situatie. En geloof me: dat kun je. Er zijn altijd knoppen waaraan je kunt draaien om het minder druk te krijgen. Richten op hetgeen je invloed hebt, geeft veel meer energie en motiveert je om iets aan je situatie te doen. Laat de grote boze buitenwereld voor wat het is en richt je op jouw eigen terrein.

Watch your mouth, please

Het zijn soms de kleine nuanceverschillen in je taalgebruik die uiteindelijk een groot effect op jouw gedrag kunnen hebben. De keuze is aan jou: klets je de boel op slot of ga je écht voor verandering? Hang alle ‘ik moet’, ‘ik ben nu eenmaal zo’, ‘het overkomt mij allemaal’ en ‘ik ga het in de toekomst doen’ -uitspraken  aan de wilg en creëer zo ruimte voor jouw ideale werkelijkheid!

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident