Brrrr, intervisie…

Intervisie. Stiekem vond ik het jarenlang nogal een jeukwoord. Voor mij was het een synoniem voor oeverloos geleuter. Pas sinds ik zo actief ben met timemanagement en werkorganisatie én ik nu in een intervisiegroepje zit dat daadwerkelijk wérkt, ben ik om: intervisie helpt jou (en jouw team) om slimmer te werken.

In the end kwam het er zelden van

Ging ik naar een training, dan was het vaste prik: ‘Laten we vooral intervisie gaan doen met dit groepje!’ En vervolgens kwamen dan de nodige vruchteloze pogingen om met elkaar af te spreken. En dag tevoren meldden zich vervolgens nog een paar mensen af, waardoor er een nieuwe datum geprikt moest worden, waar dan de helft weer niet op reageert.

Of: de intervisie vindt wel daadwerkelijk plaats, maar blijkt een waste of time omdat er geen lijn in zit en de persoonlijke sores van één persoon of het nabespreken van de vakanties de overhand krijgt in de sessie. Met een onbevredigend gevoel ga je dan naar huis.

Herkenbaar?

Toch ben ik nu enthousiast over intervisie!

Waarom? Hiervoor heb ik diverse redenen:

  • Ik zie dat teams soms werkelijk hunkeren naar een meer uniforme werkwijze. Als een ieder er zo haar eigen werkmethode op nahoudt, zorgt dit voor onduidelijkheid, frustratie en vaak ook inefficiëntie. Door casussen met elkaar te bespreken, krijg je veel meer inzicht in het afwegingsproces van de anderen. Ook is er de tijd en rust om samen te discussiëren over mogelijke oplossingen. Er ontstaat meer begrip en inzicht in elkaars handelen en visie, waardoor je van elkaar kunt leren en gerichter kunt meedenken over wat een logische (gezamenlijke) werkwijze kan zijn. Intervisie werkt verbindend!
  • Ik heb gemerkt dat intervisie mij enorm helpt om over twijfels en onzekerheden heen te stappen. Deze kunnen je behoorlijk in de weg zitten in je werkuitvoering namelijk. Heb je moeite met je eigen grenzen te bewaken? Trek je veel verantwoordelijkheden naar je toe? Worstel je met afspraken die altijd uitlopen? Toets je overtuigingen en handelen bij anderen en verbaas je over hoe bevrijdend dit werkt. Je overtuigingen blijken ineens toch niet zo logisch en je krijgt tips waar je zelf nooit aan gedacht had!
  • Intervisie roept inmiddels bij mij op dat je kwetsbaar mag zijn om te kunnen leren. Als professional en als persoon. Deze vorm van leren eist van je dat je met de billen bloot gaat, anders haal je er te weinig uit. Het is goed om eens in de 3 maanden eens te oefenen met deze kwetsbaarheid, zodat deze houding je steeds gemakkelijker afgaat. Een houding die een belangrijke voorwaarde is voor leren en ontwikkelen!

Je agenda en team onder de loep met intervisie

Heb je een overvolle agenda? Mis je de verbinding met je collega’s? Onderzoek dan eens of er draagvlak is voor intervisie. Het kan zomaar zijn dat je andere keuzes gaat maken, of je collega’s beter begrijpt.

Belangrijke tips voor je begint:

  • Inventariseer vooraf de casussen. Ter plekke iets verzinnen maakt dat de casussen minder goed doordacht zijn
  • Zorg voor een vertrouwelijke sfeer
  • Werk met intervisietechnieken. Zorg ervoor dat er een duidelijke structuur, met afgebakende rondes. Hiervoor zijn diverse boeken beschikbaar
  • Een voorzitter is noodzakelijk voor de timekeeping

Welke ervaringen heb jij met intervisie? Ik hoor het graag!

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog
© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident