Nee’. Het is een heel kort woordje. Duidelijk ook. Ja en nee zijn de meest basale woorden die we kennen. Ze geven ons richting in ons leven, al van jongs af aan. In onze eerste levensjaren kunnen we er zelfs geen genoeg van krijgen! Ik spreek uit ervaring: mijn peuterpuber en kleine dreumes roepen niets anders dan ‘néééé’.

Maar dan… worden we ineens ‘sociaal’

Als we groter worden, beginnen we steeds meer besef te hebben van onze rol in de samenleving. We zijn niet alleen maar gericht op onszelf, maar ook op de ander. Logisch: we hebben anderen nodig om te overleven, in den beginne zijn wij kuddedieren. Om die reden doen we in de basis best aardig tegen elkaar en willen we geen gedoe. En er gebeurt nog iets bijzonders: hoe ouder we worden, hoe meer wij denken te weten wat een ander denkt of voelt. Als wij elke dag een euro zouden krijgen voor de aannames die wij over anderen doen…

Nee zeggen kan ineens niet meer, als wij ouder worden. We zouden de ander ermee kwetsen, de ander vindt ons hierdoor lui of brutaal, de ander vindt dit of de ander vindt dat. En zo wordt het woordje nee een besmet, vies woordje.

Nééééé, schreeuwt de peuter in ons

Oh ja, we willen het stiekem wel hoor, nee zeggen. Dat kleine peutertje in ons schreeuwt om meer ruimte voor je eigen ‘Ik’. Maar ergens durven we het gewoon niet meer zo goed. In veel gevallen komt dit omdat we bang zijn voor de reactie van de ander.

Onze aannames zijn hardnekkig, aangeleerd en misschien ook deels aangeboren. Toch valt er wel wat aan te doen, die ‘Nee-fobie’. Ik zet 3 tips voor je op een rijtje:

# 1 Koop tijd

Reageer niet meteen op het verzoek van de ander. Want: je hebt al ja gezegd, voordat je de situatie hebt kunnen overzien en overstijgen. Hoe zet je de rem erop? Probeer dit eens uit:

– NIVEA

Smeer je elke dag in met een flinke dosis NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Niet meteen ja zeggen omdat je denkt dat de ander iets denkt. Stel in plaats daarvan vragen. Als je dit doet vanuit een oprechte meedenkende en geïnteresseerde houding, bouw je meteen ook aan je relatie. Heel efficiënt.

– Moet Ik Dit Nu Doen?

Dit is een zin die je op meerdere manieren kunt uitspreken. Duik er niet meteen bovenop, maar stel jezelf de vragen: Is het belangrijk? Ligt het bij mij? Waar hebben we het eigenlijk over? Is het urgent? Wat is de actie precies?

– Gewoon een stilte laten vallen. Tel tot 10

Kijk eens wat voor wonderen er gebeuren in die 10 seconden. Jij wordt minder happig en de ander vangt het signaal op dat het niet zomaar een ja is. Praten door te zwijgen… het kan.

# 2 Zeg nee met een ja

Je hoeft niet per se een harde nee te zeggen, een verkapte nee met een ja kan ook. Bijvoorbeeld: “Ja, ik kan je helpen, namelijk volgende week dinsdag.” Of: “Ja, ik denk even met je mee. Je kan hiervoor goed bij Peter terecht”

# 3 Experimenteer eens met nee zeggen

Wat is het effect? Krijg je de reactie die je verwacht had? Ervaring is de beste leermeester! Je zult vaak merken dat de reactie van de ander best meevalt.

En hoe houd ik dit ge-nee dan vol?

Dat zal je wellicht denken. Hoe ironisch: niets is hierbij krachtiger dan je nee-tjes bij te houden met een jaMaak per week een JA / NEE lijstje met daarin jouw goede voornemen om je grenzen beter te bewaken, concreet uitgewerkt. Bijvoorbeeld: ‘Op maandagochtend zeg ik niet meteen ja tegen mensen die mij opbellen met een verzoek’. 5x een JA gescoord? Stel jezelf een passende beloning in het vooruitzicht. En vergeet het niet met je omgeving te delen, weten zij meteen waar zij aan toe zijn met jou.

Wat gaat het worden bij jou? Zeg je ja tegen nee?

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

 

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident