Je kijkt naar je agenda en denkt: ‘Weer zo’n dag…’ Een dag volgepland met afspraken, veelal door anderen ingeschoten. Een dag waarop je ook een rapport moet schrijven (in de lunchpauze?), belangrijke e-mails moet beantwoorden en de nodige telefoontjes moet plegen. Met lood in de schoenen neem je plaats achter je bureau. Feitelijk is je werklust al verdwenen voordat je goed en wel begonnen bent.

Tijd geven we weg als een goodiebag

Het kan ook anders, heel anders. We maken vaak de denkfout dat de situatie waarin we zitten statisch is, onveranderlijk. ‘Het is nu eenmaal zo, dus ik heb ermee te dealen’. Zonde, want met een andere mindset kan je veel meer lucht voor jezelf creëren.

Stel bijvoorbeeld eens dat je je kostbare tijd als een muntstuk ziet. Ben je met je geld net zo gul als met je tijd? Vast niet. We willen vaak iets voor ons geld terugzien: een dienst, product of dankbaarheid bij de ander. Tijd lijken wij echter veel makkelijker ‘weg te geven’. We accepteren het als anderen ons tijdens ons werk storen, dat vergaderingen uitlopen en dat er door de klant veel te hoge eisen aan ons worden gesteld. Bijzonder eigenlijk: we laten dan zelden die assertiviteit zien die wij voor onze portemonnee wél tentoonspreiden.

Time does matter

De gedachte tijd = geld gaat je lucht geven. Waarom dit zo is zal ik je uitleggen. Door waarde toe te kennen aan je tijd, maak je deze belangrijk en ben je meer bereid je er hard voor te maken. En is de stap naar onderhandeling logisch en minder groot.

Hoe kun je onderhandelen over wat er in je agenda staat? Een aantal tips:

  • Bedenk dat bijna overal over te onderhandelen valt: van de duur van vergaderingen tot aan afspraken over deadlines met de klant. Ga eens na of je aannames hebt op dit vlak en welke overtuigingen hieraan ten grondslag liggen. Probeer ze eens om te buigen door te experimenteren met onderhandelen. Ervaring is de beste leermeester!
  • Bepaal je minimale en maximale uitkomst. Bedenk goed wat je wilt bereiken met je onderhandeling en met welke minimale uitkomst je tevreden bent
  • Probeer je te verplaatsen in de wensen en behoeften van de ander. Als een deadline verschoven moet worden: kan je dan misschien een extra dienst leveren voor de ander? Als je wilt dat een collega jou helpt bij een grote klus: wat kan je voor hem betekenen?
  • Wees niet te snel met het doen van toezeggingen naar anderen toe: tel eerst even tot 10 voordat je op een verzoek van de ander ingaat. Wees je bewust van wat het ‘kost’ wat de ander van je vraagt en stel vervolgens je onderhandelingspositie vast. Niet te snel toehappen dus!

Voor welke eenheid ben jij het meest gevoelig?

Word je niet warm of koud van keiharde euro’s? Bedenk dan waar je liever meer tijd voor zou willen hebben tijdens je werkdag: dat ene mooie project of een intensiever klantencontact? Of wil je misschien vaker op tijd thuis zijn voor je gezin of sport? Zie dan deze zaken als ‘eenheden’ waarvoor je wilt vechten.

Tijd is een muntstuk dat je maar één keer kunt uitgeven, dus bedenk goed wat je ermee doet. Ben je te vrijgevig, dan gaat dit vroeg of laat ten koste van jezelf, net als bij ‘echt geld’. Laat dit niet gebeuren!

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis 'Checklist Te Drukke Teams' met 60 drukteveroorzakers

Meld je hier aan voor de gratis ‘Checklist Te Drukke Teams’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering! 

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident