Ik werk zelden tot nooit over. Deels uit principe (‘overwerken is écht niet per se nodig’), deels omdat ik mijn werk uitermate efficiënt georganiseerd heb en deels omdat mijn thuissituatie overwerken simpelweg niet toelaat. Probeer maar eens te werken met twee kleine stuiterballetjes om je heen.

De Notoire Overwerker is altijd beschikbaar… voor werk

In mijn werk als business organizer en timemanagementspecialist kom ik ze echter wel vaak tegen: de Notoire Overwerkers. Ze zeggen ‘ja’ tegen het werk en ‘nee’ tegen feitelijk alles wat zij liefhebben: vrienden, familie, sport en hobby’s. Waarom vinden velen van ons het zo moeilijk om aan het einde van de werkdag de deur achter zich dicht te trekken?

Geen eenduidige reden achter overwerken

Uiteraard lopen de redenen waarom iemand structureel overwerkt uiteen. Soms is het perfectionisme of teveel verantwoordelijkheid nemen, soms is het onzekerheid (‘als ik de baas laat zien dat ik bereid ben overuren te maken, dan waardeert hij mij pas’) en soms is het een vergaande loyaliteit naar de werkgever toe. De lijst van oorzaken is oneindig. Maar let wel: in mijn ogen is het slechts zelden écht nodig om structureel over te werken.

Even een sanity check

Een Notoire Overwerker kan het zichzelf een stuk makkelijker maken als hij zichzelf een aantal vragen stelt:

  • Wat levert overwerken mij op? Waarom houd ik dit gedrag in stand?
  • Welke overtuigingen liggen er aan mijn overwerken ten grondslag? Zijn deze overtuigingen realistisch? Tip: experimenteer eens met ander gedrag om deze overtuigingen te toetsen!
  • Wat zou ik een ander adviseren die structureel overwerkt?
  • Welke drie dingen had ik vandaag anders kunnen doen om overwerken te voorkomen?
  • Kan ik mijn werk dusdanig organiseren, dat ik minder hoef over te werken? Denk aan taken delegeren, duidelijke werkafspraken, de e-mailbox organiseren, nutteloze vergaderingen annuleren, et cetera
  • Ben ik wel helder genoeg in mijn communicatie naar anderen toe? Weten collega’s bijvoorbeeld wat zij van mij kunnen en mogen verwachten?
  • Zorg ik voldoende voor mijn lichaam tijdens de werkdag (denk aan voeding en ontspanning), zodat ik productief genoeg ben tijdens de kantooruren?
  • …?

Life is all about making choices

Er is niets mis met zo nu en dan eens een tandje bijschakelen om je doelen te bereiken. Wanneer het tandje erbij echter structureel wordt en andere zaken er onder gaan lijden, wordt het tijd om in te grijpen. En nee, dit hoeft niet direct drastisch: probeer kleine stapjes te zetten richting meer vrije tijd voor jezelf. Zet je te grote stappen, dan is de kans ook groter dat je afhaakt. Je hebt van overwerken immers een gewoonte gemaakt.

Nieuwe ronden, nieuwe kansen

Heb je al goede voornemens bedacht voor de rest van het jaar? Zou het niet mooi zijn om te starten met meer tijd voor jezelf? Begin er vandaag nog mee!

Ik ontvang graag jouw reactie op deze blog

Gratis E-book Werken zonder Werkstress

Meld je aan voor het gratis E-book ‘Werken zonder Werkstress’ en ontvang maandelijks webinaraankondigingen, tips en ervaringen op het gebied van werkorganisatie, timemanagement en werkdrukhantering!

© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident