Aandacht laat zich niet verdelen

We dénken dat we het allemaal prima kunnen. Het ‘even tussendoor checken en bijhouden’ van onze social media en tóch productief zijn. Daniel Levitin, professor in de psychologie en neurowetenschap, stelt echter in zijn boek ‘Een opgeruimde geest’ dat wij ons hier schromelijk in vergissen.

Levitin beschrijft ons aandachtsfilter als een grondstof met beperkte capaciteit. Onze hersenen zijn ooit ingesteld om zich op één ding tegelijk te richten. Wanneer je ergens aandacht aan schenkt, zal je aandacht zich automatisch niet op iets anders richten.

Aandacht kost energie

Los van het feit dat onze aandacht op het één ten koste gaat van onze aandacht op het ander, betalen wij fysiek gezien ook een prijs. Het vaak switchen van onze aandacht kost onze hersenen veel energie. Dit omdat het continu weer ‘ingewerkt’ moet worden op de taak. Dit doet een beroep op allerlei stoffen om de verschillende neuronen met elkaar te laten communiceren en up en running te houden. Gevolg: we worden moe.

Verspil de dagdroomtoestand niet!

Doe je langere tijd veel verschillende werkzaamheden door elkaar, zonder pauze, dan krijgen de hersenen ook niet voldoende rust om af en toe even af te dwalen (de ‘dagdroomtoestand’ zoals Levitin dit noemt), wat wel nodig is om de balans tussen inspanning en ontspanning gezond te houden. Juist door af en toe even weg te dromen ontstaan de meest creatieve ideeën en je voelt je vaak mentaal een stuk fitter. Grijp dus niet meteen naar je mobiel of laptop om de tijd te doden! Gun je hersenen even hun afdwaalmomentje.

Drukte ervaren ≠ druk zijn

In mijn werk als business organizer en timemanagement-specialist valt mij op dat drukte ervaren niet per se hetzelfde is als het feitelijk druk hebben. Doordat mensen zich gemakkelijk laten afleiden en hierdoor veel dingen maar met een halve hersencapaciteit doen, duurt het vaak langer om een bepaalde taak af te ronden. En ja, dan krijg je het vanzelf druk. Hoe kun je het jezelf makkelijker maken?

  • Door zeer regelmatig pauzes in te lassen. Bijvoorbeeld op momenten dat je geneigd bent even je Facebook te checken ter afleiding (dat is dan blijkbaar je aandachtspanne), is het goed om juist even te gaan wandelen of wat te eten of te drinken
  • Probeer social media momenten (je kunt de waarschuwingen uitzetten!) te beperken tot een aantal vaste momenten per dag
  • Maak afspraken met je omgeving over je bereikbaarheid
    …. (tips zijn welkom)
  • De boodschap van mijn betoog: het lijkt snoepgoed voor onze hersenen, die hap snap social media, maar in the end heeft het een bittere nasmaak!
Contact opnemen
© Optiwork - Organizing & Advies - 2024
Webontwikkeling door Convident